Wendbare organisatie én stabiele organisatie!

Geschreven door Harrie Kuijpers op 13-03-2021

Met veel plezier nam ik kennis van een review van recente en gepubliceerde wetenschappelijke artikelen. Dit keer over de strategieën in organisaties als antwoord op de uitdagingen in de onvoorspelbare, onzekere, complexe en dubbelzinnige wereld (The VUCA World), zie http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=9040634&fileOId=9040636 van Raj Dhillon & Quynh Chi Nguyen van de Lunds Universiteit in Zweden.

Als jouw organisatie voor de genoemde uitdagingen van de Vuca-wereld staat verdient de organisatiestructuur en – cultuur aandacht, alsmede de leiderschapsvaardigheden van het management, de interactie met de medewerkers en de ondersteuning door de staf.

Maar wat nu als jouw organisatie minder last heeft van deze onvoorspelbaarheid, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit? Of een deel van jouw organisatie wel en een deel niet?
Alleen al die vragen stellen geeft ruimte om tot andere afwegingen te komen dan de hiervoor genoemde strategieën.

Wat bijvoorbeeld als jouw organisatie zich niet aan kan passen aan de VUCA-wereld? Een situatie die in lijn is met de observatie van Thijs Homan in zijn White paper voor Sioo naar aanleiding van zijn onderzoek naar De Veranderende Gemeente: "Gemeenten blijken echter geconfronteerd te worden met een situatie waarbij het inspelen op de ‘omgeving’ ten enenmale een illusie is. En dus waarbij extern gericht zijn tot gevolg zal hebben dat de gemeente implodeert of explodeert. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om aan al die (inconsistente) eisen en verwachtingen te voldoen. Het conventionele antwoord: ‘dus nóg meer verandertrajecten’ is dan ontoereikend.". Zie
https://thijs-homan.nl/wp-content/uploads/2020/12/White-paper-Ceremoni%C3%ABle-adoptie-van-institutionele-complexiteit_-final.pdf

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht geplaatst.

Reageer

Naam:
E-mailadres:
Hoeveel minuten in een uur?
Bericht:

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Bel +31 6 20 88 63 45