Verandering vormgeven in reactie op COVID-19

Geschreven door Harrie Kuijpers op 05-11-2020

Bewerking van “Leading Change in Response to COVID-19” door John M. Amis and Brian D. Janz

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0021886320936703
COVID-19 zorgt ervoor dat we de manier waarop we ons werk georganiseerd hebben opnieuw bekijken en geeft ons de mogelijkheid om de kans te grijpen om onze organisatie te ontwikkelen die meer “purposeled’ is en meer betekenis geeft aan hen die er werkzaam zijn.
Deze crisis heeft ook gevolgen voor de manier waarop we deze veranderingen vorm geven. Het is op de eerste plaats belangrijker dan voorheen om alle betrokkenen (medewerkers, klanten, lokale autoriteiten, etc. (stakeholders)) te betrekken in het hart van het veranderinitiatief. Daarnaast worden veel veranderingen onafhankelijk van elkaar vormgegeven terwijl de verandering waarmee we door de pandemie van doen hebben, samenwerking vereist.

Organisaties die succesvol zijn, worden gekenmerkt door een mensgerichte aanpak die is gebaseerd op vertrouwen en een omgeving creëert waarin mensen bereid zijn om ideeën en informatie te delen en zich snel aan te passen aan nieuwe vereisten. Het tegenovergestelde, zelfredzaamheid en bezuinigingen die leiden tot een netwerk van organisatorische en/ of gouvernementele forten, zal rampzalig zijn.
Om dit te bereiken, is aanzienlijk vertrouwen in de hele organisatie - werknemers in de uitvoering tot senior leiderschap en vice versa - vereist. Dit vereist op zijn beurt transparantie van de besluitvorming en het delen van informatie, omdat werknemers in de uitvoering waarschijnlijk niet in het onbekende zullen springen, tenzij er vertrouwen is in besluitvormingsprocessen op hoger niveau. Het vereist ook een aanpak die de werknemers beschouwen als meer dan alleen het zijn van inzetbare en uitputbare middelen (human resources).

Daarnaast zal succes afhangen van het benutten van het collectieve inzicht binnen de organisatie met betrekking tot de behoeften van klanten, manieren waarop productieprocessen kunnen worden gewijzigd, het blootleggen van nieuwe marketingmogelijkheden, enzovoort. Dit vereist een psychologisch veilige omgeving waarin individuen het gevoel hebben dat ze serieus worden genomen en niet bang zijn voor het bekritiseren van hun ideeën. Op dezelfde manier kan het aangaan van de relaties met externe belanghebbenden — klanten, leveranciers, concurrenten en overheidsinstanties — ook oplossingen opleveren voor gedeelde problemen, maar alleen als betrokkenen elkaar vertrouwen. Daarnaast moet er de bereidheid zijn om snel nieuwe ideeën te implementeren.

Overheden - op alle niveaus - kunnen bijdragen door op dezelfde manier te transformeren door bijvoorbeeld afdelingssilo's af te breken, het inzicht in de behoeften van klanten te verbeteren en de reactiesnelheid te verhogen.

Tot slot moet betrouwbare en snelle internetverbinding een nutsvoorziening worden waarvoor toegang moet worden gewaarborgd, op dezelfde manier als drinkwater en elektriciteit.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht geplaatst.

Reageer

Naam:
E-mailadres:
Hoeveel minuten in een uur?
Bericht:

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Bel +31 6 20 88 63 45